Een kleine geschiedenis van Limoncello

Volgens La Stampa “strijden” Amalfi, Capri en Sorrento in de regio Campania in Zuid-Italië om de eer Limoncello te hebben “uitgevonden”. Wanneer Limoncello voor het eerst gedronken werd en tijdens welke gelegenheid, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Bewoners uit Sorrento beweren dat de drank al begin 1900 in adellijke kringen werd geserveerd na de maaltijd; historici meldden dat de drank door vissers en boeren uit Amalfi tijdens nachtelijke rondes en in de vroege ochtend gedronken werd om hun ledematen warm te houden. 

Maria Antonia Farace

Daarnaast bestaat het verhaal dat deze drank begin 1900 is geboren uit een recept  van een oudere dame, Maria Antonia Farace; zij runde op het eiland Capri een pension en onderhield daar een citroen- en sinaasappeltuin. Haar kleinzoon opende in de periode na de 2de WO een horeca-activiteit en de specialiteit van die bar was de beroemde drank gemaakt naar het recept van zijn oma. Pas in 1988 heeft zijn zoon, Massimo Canale, een kleine productielijn van Limoncello opgezet en is de drank geregistreerd geworden. Hoe en wanneer de drank is ontstaan; daar bestaat onduidelijkheid over, maar over de smaak van de Limoncello zijn de meningen níet verdeeld. Die wordt inmiddels wereldwijd op prijs gesteld en geroemd. Niet in de laatste plaats om de spectaculaire omgeving waar de citroenen waar Limoncello mee gemaakt wordt, groeien. Limoncello wordt oorspronkelijk gemaakt met citroenen uit Amalfi, Capri of Sorrento. Tegenwoordig wordt Limoncello ook op Sicilië of op Sardinië geproduceerd, maar ook over de Italiaanse landgrenzen, in Californië en Frankrijk.

Verschil citroen

De citroen uit Sorrento, Feminello of Feminiello heeft een dikke schil, is ovaal van vorm, is zeer geparfumeerd, vrij zuur en rijk aan vitamine C. De Amalfi citroen, de Limone Costa d’Amalfi of sfusato Amalfitano (Sfusato is afkomstig van affussolato en betekent slank in het Nederlands) is dus slank, minder zuur dan de Sorrento citroen, rijk aan vitamine C en heeft een gemiddeld dikke schil. Citroenen houden van zon en een licht briesje, maar niet van teveel zon, kou of wind. De citroenen worden met de hand geplukt en mogen niet met de grond in aanraking komen. Wanneer de citroenen in aanraking komen met de grond, gaan belangrijke kwalitatieve eigenschappen ervan verloren.  Zowel de Amalfi citroen als die uit Sorrento hebben de status Indicazione Geografica Protetta, m.a.w. een beschermde geografische aanduiding. In de bovengenoemde plaatsen kan je een Lemon Tour maken om meer over de regio en de vrucht zelf, te weten te komen.

Wereldberoemd

Limoncello is de bekendste Italiaanse likeur - in Italië de koning van de likeuren genoemd - en wordt normaal gesproken na de maaltijd gedronken als digestief. Als aperitief gemengd met tonic, Prosecco of Franciacorta is het ook een fantastisch drankje, te weten een Limoncello Spritz! Limoncello wordt in Italië ook wel Limoncino genoemd; daarnaast wordt het net als andere likeuren ook wel een ammazzacaffé - wanneer als digestief geschonken - genoemd, wat “koffiedoder” betekent. Het zwakt de smaak van koffie af na een copieuze maaltijd. Prachtig hoe de Italiaanse taal zich dramatisch uitdrukt en niet alleen op likeurgebied! 

Citroenen Monella

De citroenen die ik gebruik voor het maken van de Limoncello voor Monella Liquori komen afwisselend uit Amalfi of Sorrento. Al naar gelang de beschikbaarheid ervan. Het echte Italiaanse citruswerk dus; betere citroenen dan deze vind je niet. Probeer deze heerlijke drank nu zelf.

Salute of Cin Cin!

hetdrankenmeisje Petra de Koning

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.